Grand Café De Lindenhof

Bier in blik, LET OP! Niet voor de stoffige Duvel drinker

22-03-2016

Als iemand morgen bij mij in het grand café een Affligem Blond bestelt, en ik vraag hem vervolgens; “wilt u dat in blik of in een flesje meneer?” Dan zal ik ongetwijfeld lachend te horen krijgen; “in een flesje natuurlijk, ik ga toch geen bier uit blik drinken.”

‘Bier uit blik heeft een aluminium nasmaak.’ ‘Zwervers drinken bier uit blik.’ Of ‘bier uit blik is gewoon niet te drinken’, dat is de beleving op dit moment als je aan blikjes bier denkt. Ik ben er daarentegen van overtuigd dat deze beleving binnen afzienbare tijd gaat veranderen, de flesjes speciaal bier worden vervangen door blikjes.

Normaal vindt zo’n kleine horeca revolutie eerst in Amsterdam plaats en volgen wij in Soest netjes 2 jaar later. Maar ik heb geen zin meer om te wachten, we gaan gas geven, het diepe in, we gaan blikjes bier verkopen!

Bier uit blik heeft namelijk alles in zich wat nodig is om optimaal te kunnen genieten. Allereerst de uiterlijke kenmerken, het stoere design helemaal rondom bedrukt, is een lust voor het oog. Dit draagt onbewust bij aan een pure smaakbeleving.

De vooroplopende brouwers uit de USA en Schotland hebben al prachtige blikjes op de markt gebracht. En wees eerlijk zo’n tof gestyled blikje wint het met gemak van een bruin statiegeld flesje met loslatend etiket.

Beeld je dit eens in; Ontspannen opwarmen in de borrelhoek bij de openhaard. Een portie bitterballen van de Bourgondiër, goed gezelschap en ‘the perfect serve’; een blikje speciaal bier met bijbehorend glas en vilt. Ineens ziet zo’n blikje er heel anders uit toch?!, dan op een straatbankje of tochtig perron.

Naast de uiterlijke kenmerken onderscheidt het blikje zich helemaal op smaak van de fles. Er zijn namelijk twee dingen slecht voor de smaak van bier: zuurstof en licht.
Wat licht met bier doet is een vrij scheikundig proces, maar in de kern zorgt het ervoor dat het bier bitter en zuur wordt.

Juist! Daar valt het kwartje, daarom doen brouwers nu een kartonnetje over hun kratten; niet omdat ze van de werkverschaffing zijn, niet omdat ze kicken op papier-verspilling en niet om je van het drinken af te helpen, maar om de flessen zo lang mogelijk te beschermen tegen licht!

Een kleine test voor thuis. Haal 1 groen (groene flesjes blokken het minste licht) flesje bier uit de krat waar een karton op zit, zet dit flesje een paar dagen in het licht. Vervolgens vergelijk je dit flesje (de  inhoud natuurlijk) met een flesje wat nog geen daglicht heeft gezien.

Naast licht heeft ook zuurstof invloed op de biersmaak. Als bier in aanraking komt met zuurstof oxideert het, wat idem dito zorgt voor een bittere smaak. Je raadt het al ook hier verslaat het blik de fles glansrijk.. Een kroonkurk is namelijk niet 100% luchtdicht, dus oxideert het bier beetje bij beetje in het flesje. Het is natuurlijk duidelijk dat een blikje bier zowel licht- als luchtdicht is!

En overtuigd? It got the looks,the feel, the taste.. Er moet alleen iets om in ons hoofd; dus wat mij betreft Blik op de toekomst!

Jesse Westerveld~ 
passie voor horeca | bierliefhebber | craftbeer | sport | travel | inspiratie

Blogoverzicht
Sfeerimpressie
Openingstijden
  • MaandagGesloten
  • Dinsdag10:00 - 22:00
  • Woensdag10:00 - 22:00
  • Donderdag10:00 - 00:00
  • Vrijdag10:00 - 01:00
  • Zaterdag12:00 - 00:00
  • Zondag12:00 - 22:00
Contact

Van Weedestraat 131
3761 CD Soest
035 - 740 00 74
info@grandcafedelindenhof.nl